Kaisa Karjalainen
Oletko kyllästynyt nykyiseen oravanpyörässä juoksemiseen tai haaveillut aivan toisenlaisesta elämästä? Kukapa meistä ei silloin tällöin haikailisi leppoisamman elämän perään tai ainakin toivoisi lisää vapaa-aikaa. Olet ehkä miettinyt jo keinojakin, miten voisit saavuttaa tavoitteesi, mutta silti haave ei ole edennyt minnekään. Voisikohan sijoittaminen olla sinulle sopiva ratkaisu? Se voi tuntua aluksi pelottavalta tai asialta, jota voivat tehdä vain kauppakorkean käyneet tai he, joilla on miljoona ylimääräistä rahaa. Mutta ei, se on aivan mahdollista sinullekin! Sijoittaminen on nykyään paljon helpompaa kuin ennen. Enää ei tarvitse jonottaa pankeissa fyysisiä osakekirjoja, vaan kauppaa tehdään eri palvelutarjoajin alustoilla reaaliaikaisesti. Aloittamiseen tarvitset yksinkertaistettuna vain pankkitunnukset ja suunnitelman.
1. Tee päätös aloittaa
Tämä on lopulta kaikista tärkein kohta. Ilman aloittamista et koskaan saavuta mitään. Aloittaa voi pienilläkin summilla, ja kun tietoa ja taitoa karttuu lisää, voi panoksia nostaa. Aina on hyvä hetki aloittaa. Laskevassa markkinassa saat ostettua samalla rahalla enemmän rahasto-osuuksia tai osakkeita.
Tarkastele kriittisesti oman taloutesi lukuja ja kuluttajakäyttäytymistäsi. Pyri optimoimaan pakolliset eli kiinteät kulut mahdollisimman pieniksi, karsi tietoisesti heräteostoksia ja mieti, voisitko saada jostain tuloa? Tarkoitus ei ole pihistellä, vaan itselle tärkeisiin asioihin – kuten vaikkapa matkusteluun – varaat tietyn summan budjetistasi. ”Raha ilman budjettia on kuin shampanja ilman lasia, eli se vaan valuu hukkaan."
Säästä puskurirahasto, jos sinulla ei sitä vielä ole. Puskurirahasto on tärkeä siksi, että selviät yllättävistä menoista ilman, että se vaikuttaa sijoituksiisi tai sijoittamiseen tahtiin. Hyvänä puskurivarana pidetään yleisesti vähintään 3 kk:n kiinteitä menoja vastaavaa summaa. Tätä puskurirahaa ei kuitenkaan kannata jemmata normaalille pankkitilille, vaan selvitä, mistä saat tällekin summalle järkevän koron.
Olipa tavoitteesi sitten säästäminen johonkin tiettyyn isoon unelmaan, oravanpyörästä hyppääminen ennen virallista eläkeikää, eläkepäivien tulojen varmistaminen tai täydellinen taloudellinen riippumattomuus, on tärkeää, että tavoitteesi on kristallinkirkas. Selvitä itsellesi, miksi tämä on sinulle tärkeä tavoite ja sitoudu siihen.
Sijoitussuunnitelma ja sen noudattaminen on pitkän tähtäimen sijoittamisen punainen lanka ja ohjenuora. Kiinnitä huomiota sijoittamisen kuluihin, sillä ne syövät tuottoa. Jo yhden prosentin kulut ovat todella merkittävät pitkässä juoksussa. Sijoitussuunnitelman lisäksi tee laskelma, miten ja koska pääset tavoitteeseesi.
Tämä tarkoittaa sitä, että automatisoi palkkapäivänäsi sijoitussuunnitelmaan merkitsemäsi summan siirtyminen sijoitustilillesi. Näin et ehdi nähdä edes koko summaa eikä sinulle tule kiusausta käyttää sitä johonkin muuhun. Älä lipsu tästä kuin viimeisessä hädässä.
Lykkäämällä verojen maksua tulevaisuuteen, pystyt hyötymään korkoa korolle ilmiöistä tehokkaammin. Tämä tarkoittaa sitä, että valitset esimerkiksi kasvuosuudellisia indeksirahastoja arvo-osuustilille tai osingonmaksajia osakesäästötilille. Tällä veroedulla on pitkässä juoksussa iso merkitys.
Jos markkinaympäristö muuttuu radikaalisti, niin tee tarvittavat muutokset myös sijoitussuunnitelmaasi.
Kuulostaako helpolta? Kaikki tieto, mitä sijoittamiseen aloittamiseen tarvitset, on kyllä sinunkin saatavillasi. Opiskele, tutki, arvioi, tee päätökset ja aloita. Se on päätös, jota harvoin tarvitsee katua! Mikäli sijoittaminen tuntuu vaikealta tai et tiedä, miten aloittaa, voisi valmennus olla nopeutettu tapa hankkia tarvittavat tiedot ja taidot. Aika on rahaa ja mitä aiemmin pääset kiinni sijoittamiseen maailmaan, sitä nopeammin voit saavuttaa jopa taloudellisen riippumattomuuden.
Haluatko tietää lisää?
Sähköposti*
Kahdeksas Ihme Oy © 2023, All Rights Reserved.